Schapendrijven met Border Collies

Planning voor 2013

Wat is schapendrijven
Het woord 'schapendrijven' zegt hopelijk wel genoeg. De bordercollie is hier 'de drijver' die samen met de handler de schapen in de gewenste richting stuurt. Naast schapendrijven voor werk (schaapsherder) of puur als hobby bestaan ook wedstrijden schapendrijven. Op de site van dehobbyherder.nl staat een mooie uitleg over de 7 onderdelen waaruit een wedstrijd bestaat. In een wedstrijd wordt met 4 of 5 schapen gewerkt.

 

1. De outrun
Tijdens een wedstrijd worden de schapen op het veld gezet op een afstand van de handler en zijn hond. De afstand kan variëren tussen 100 en 500 meter afhankelijk van de klasse waarin wordt gelopen. De outrun is het vertrek van de hond bij zijn baas waarbij de hond met een grote boog tot achter de schapen loopt. De jury geeft maximaal 20 punten voor de manier waarop de hond tot achter de schapen loopt.
 
2. De lift
Nadat de hond achter de schapen is gekomen moet hij de schapen in beweging brengen. Dit onderdeel wordt de lift genoemd en wordt maximaal met 10 punten beloond.

3. De fetch
Nu is het de bedoeling dat de hond de schapen in een rechte lijn naar de handler brengt. Hierbij moeten ze ongeveer in het midden van het terrein door de zogenoemde fetchpoort lopen. Dit zijn 2 hekken die 6 meter van elkaar staan. De 20 punten van dit onderdeel worden toegekend voor de looplijnen, de controle van de hond op de schapen, de manier van werken van de hond en natuurlijk het al dan niet correct passeren door de fetchpoort. De fetch is afgelopen nadat de schapen achter de handler gepasseerd zijn.

4. De drive
Tijdens de drive moet de hond de schapen schuin naar links of rechts (opgegeven door de jury) wegdrijven naar drivepoort 1. Dit zijn weer 2 hekken met 6 meter tussenruimte die tussen de 70 en de 250 meter van de handler staan. Van drivepoort 1 moet hij naar drivepoort 2 die helemaal aan de andere kant van het terrein staat. Van drivepoort 2 moeten de schapen naar de sheddingring worden gebracht voor het volgende onderdeel. De drive wordt net als de fetch beoordeeld op looplijnen, het passeren van de poorten, de controle van de hond over de schapen en de manier van werken. Hier zijn echter wel 30 punten te verdienen (of te verliezen).

5. De shedding
Zodra de schapen in de sheddingring zijn aangekomen (cirkel met diameter van 32 meter) moeten de schapen in 2 groepen worden gesplitst en moet 1 van die groepjes onder controle worden gehouden. Dit alles moet binnen de sheddingring gebeuren. Vanaf dit onderdeel mag de handler zijn plaats verlaten en de hond bijstaan. Er zijn 10 punten te verdienen.

6. De pen
Nu is het de bedoeling dat de hond de schapen in een hok drijft. De handler moet het hok zelf gaan openen en sluiten zonder daarbij de schapen aan te raken. (ook de poort mag de schapen niet raken). Tot slot moet de hond de schapen opnieuw uit de pen halen om op weg te gaan naar het volgende onderdeel.
(10 punten).

7. De single
Dit onderdeel komt enkel voor tijdens klasse III wedstrijden. Het is de bedoeling om één schaap af te zonderen van de rest zonder daarbij een schaap aan te raken. Ook de single moet worden uitgevoerd in de sheddingring (10 punten). Tijdens grote wedstrijden (zoals de 'Continental') kan daar ook nog een 'look back' bijkomen. Tijdens de uitvoering wordt er dan een tweede groep schapen op het terrein gebracht. De hond moet dan zijn eerste schapen achterlaten en die tweede groep gaan ophalen en samenvoegen met de eerste groep.

Andere vormen van wedstrijden in het schapendrijven zijn het 'Hollands parcours' een soort hindernissenparcours en de 'brace', een parcours dat met meerdere honden gelijktijdig wordt afgelegd.
(bron: De Hobbyherder)


             

 

 

Prijzen zijn nog niet bekend

 

Hoeveel Personen:
minimaal 5 en maximaal 8

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

TOP

 

Beste resultaten in Internet Explorer7 of  hoger, bij een schermresolutie van minstens 1920*1080.
           Bollebach © 2010
disclaim Design & Fotografie©Conny Sprinkhuizen
Made by H. Groeneveld